Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 5 + 3 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

Els sindicats agraris opinen sobre la proposta de la PAC

  • Robert Jaimejuan, president de JARC a Lleida (esqu) Joan Carles Massot, vicepresident JARC a Lleida (dreta)
1 fotos

El Comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, va presentar ahir a Brussel·les una proposta de la nova Política Agrària Comuna, la PAC, que mantenia expectants els diversos sindicats agraris. Mentre uns la rebutgen directament, altres celebren algunes mesures com que les ajudes estiguin dirigides a agricultors en actiu.

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya assegura que la proposta presenta un nou enfocament en el qual es reconeix implícitament el caràcter estratègic del sector agrari i la necessitat d'adoptar decisions polítiques davant el risc de desmantellament de la activitat productiva agrària. Consideren que el model que fins està implantat, basat en rendiments històrics, està esgotat i per això consideren que la proposta de la Comissió de plantejar un sistema que inclou una renda bàsica lligada al rol de productor d'aliments amb la possibilitat d'establir un sostre per explotació en funció de la creació de llocs de treball que mantingui és molt important. D'altra banda, donen ple suport a la idea de limitar el recolzament als agricultors en actiu i la possibilitat d'establir limitacions als pagaments en funció dels llocs de treball que es mantinguin a cada explotació. Per contra, rebutgen que es pugui imposar una tarifa plana, ja que no és el mateix una zona de secà que de regadiu i la renda s'ha d'adaptar a aquesta diversitat.

Per contra, JARC es mostra contrari a les mesures de mercat ja que asseguren que es limiten a mantenir les eines que configuren la situació actual. Per últim, pel Pel que fa als fons destinats a la política agrària a partir de 2013, des de JARC-COAG volen recalcar que contràriament al que la societat creu, la despesa de la PAC no ha deixat de disminuir en els últims decennis en termes tant absoluts com relatius i es calcula que el 2013 tot just representarà el 40% del pressupost comunitari (enfront del 70% que suposava el 1980).

L'altra cara de la moneda té com a protagonista l'agrupació Unió de Pagesos. El sindicat vol que la nova PAC tingui com a objectiu bàsic garantir preus i rendes a la pagesia professional enfront de la volatilitat dels preus en origen i l'encariment dels costos de producció. D'aquest procés depenen també els 269,34 milions d'euros en ajuts directes de la PAC a Catalunya (dades de 2009). Per territoris, els ajuts directes suposen 20,43 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran; 9,81 a Barcelona; 43,46 a la Catalunya Central; 40,21 a Girona; 97,4 a Lleida; 16,44 a Tarragona i 41,22 a les Terres de l'Ebre. D'altra banda, a tot Catalunya, del conjunt de mesures incloses a la PAC en depèn prop d'un 30% de la renda agrària macroeconòmica, prop de 450 milions d'euros.

Pel que fa als preus, el sindicat reclama a la Unió Europea que actualitzi la normativa sobre competència per dotar les administracions d'eines més eficaces amb l'objectiu d'evitar, perseguir i sancionar les pràctiques abusives i deslleials. A més, considera que cap de les tres línies de reforma de la PAC que presenta el comissari resol una distribució dels ajuts entre els perceptors, que no és equitativa en absolut.

Les tres opcions en els ajuts directes que proposa la Comissió Europea són:
a) Un repartiment del pressupost actual millorant la participació dels nous 12 Estats membres;
b) o bé, introduir un pagament bàsic uniforme per Estat, millorat en funció de mesures mediambientals obligatòries, amb suports addicionals a les zones amb dificultats naturals i un suport per a sectors i regions específiques per raons econòmiques i socials;
c) o bé, l'eliminació dels ajuts directes actuals i pagaments limitats als serveis mediambientals públics i addicionalment suports a les zones amb dificultats naturals.

 

Data de Publicació 18 Novembre de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , JARC , PAC , sindicat agrari , Unió Pagesos "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.