Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 6 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

La collita de fruita d'os d'enguany serà similar a la del 2008

  • Imatge de la roda de premsa, aquest matí
1 fotos

Lleida produirà un 6% més de fruita d'os respecte l'any anterior. Així ho ha anunciat Catalonia Qualitat, juntament amb el DAR, en una roda de premsa a la seu del DAR a Lleida que ha donat a conèixer les previsions a Catalunya per aquest 2010 pel que fa a la collita de fruita d'os. Manel Simon, director de Catalonia Qualitat, ha explicat que s'espera que aquest any sigui similar al 2008, quan la producció va ser normal. En concert es preveu una producció de 132.100 de préssec, 129.400 de nectarina i 58.350 de pavia. Aquest augment del 6% doncs, ha dit Simon, es produeix perquè l'any 2009 va ser molt dolent a causa de la forta pedregada i ventada del mes d'agost. D'aquesta manera, si la comparativa la fem amb el 2008, les previsions apunten a un 11% menys degut a la forta pedrada i ventada que va deixar molts arbres afectats i que, per tant, produiran menys.

En dades més concretes, hi haurà un increment en la producció de préssec d'un 11% respecte l'any 2009, però que si ho comparem amb l'any 2008, en realitat hi haurà una disminució del 17% degut a l'afectació de les pedrades, que poden fer disminuir entre un 20% i un 40% els quilos respecte el seu potencial. No passa el mateix amb el préssec pavia, que mica en mica s'està arrancant per donar pas a altres varietats amb més valor afegit com podria ser el paraguaio, que ha registrat un augment important del 50% respecte l'any passat. En aquesta línia, Simon ha destacat que Lleida té un índex del 6% de renovació varietal, la més important d'Europa.

Simon també ha parlat del calendari de collita tot indicant que algunes varietats duen un retard d'uns 10 dies pel fred que ha fet i que, naturalment, aquest fet farà demorar la collita. Tot i això, com ha indicat Marcial Gómez, president de Catalonia Qualitat, es preveu que països com Itàlia, principal productor europeu, també pateixi aquest retard i, per tant, no suposi un problema pel que fa a la competència.

D'altra banda, Marcial Gómez ha volgut manifestar la necessitat d'unir criteris per tal que el preu de la fruita no estigui fixat per sota cost. En aquest sentit ha indicat que el consum de fruita i verdura ha augmentat entre un 12 i un 15% i que a més, la fruita lleidatana està molt ben valorada. En resum, que Europa prefereix primer la fruita catalana de pinyol abans que la d'altres països com Itàlia o Portugal. Precisament per això, és necessari que el preu de la fruita permeti que els productors puguin continuar produint.

Pel que fa a les previsions del conjunt de Catalunya, es preveu un augment de la collita del 3% en fruita d'os respecte el 2009 i una producció similar a la de l'any 2008.

 

Data de Publicació 26 Abril de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , Catalonia Qualitat , DAAM "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.