Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 5 + 5 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

La tempesta de pedra i aigua al pla de Lleida ha afectat unes 25.000 hectàrees de conreus

El president de la Generalitat, Artur Mas, visita avui la zona afectada

5 fotos

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, juntament amb el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, van visitar, divendres al matí, diverses finques del Segrià i del Pla d'Urgell per conèixer in situ l'afectació de la tempesta de pedra i aigua registrada dijous a la tarda a les comarques del pla de Lleida, i que va afectar fonamentalment el Pla d'Urgell, el Segrià, l'Urgell, la Noguera, i les Garrigues.

Prèviament, Vila i Farré, juntament amb al director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i els caps d'Oficina del Departament a les comarques afectades, van mantenir una primera reunió amb representants de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Afrucat, i l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, per analitzar la situació derivada dels efectes causats per la tempesta i fer una primera valoració dels danys.

Farré va voler fer palès que des de la Presidència de la Generalitat s'està seguint permanentment la situació i la seva evolució, i va anunciar que el president de l'executiu català, Artur Mas, visitarà aquest dilluns el Pla d'Urgell per conèixer la situació sobre el terreny, reunir-se amb els alcaldes, presidents de consells comarcals, i altres entitats i col·lectius afectats, i posar des del Govern els mitjans necessaris per agilitar el procés de restitució dels danys.

Per la seva banda, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, va explicar, en una primera valoració dels danys, que la tempesta ha afectat una superfície total d'unes 68.000 hectàrees, 25.000 de les quals corresponents a conreus agrícoles, principalment de fruita dolça com pera, poma, préssec, nectarina i paraguaià, així com blat de moro, blat tou, alfals, ordi, i ametlla, entre altres molt diversos. En aquest punt, el director general va remarcar el tamany considerable de la pedra caiguda en algunes zones i l'afectació sobre el que s'està collint ara però també de cara a properes collites, a més del fet que en molts casos es tracta de plantacions joves, algunes de les quals s'hauran d'acabar arrancant i replantar-ne.

La primera estimació facilitada per Vila assenyala que la tempesta va afectar bàsicament unes 1.500 hectàrees de 5 municipis de les Garrigues, 26.000 d'onze municipis de la Noguera, 13.000 de 16 municipis del Pla d'Urgell, 21.000 hectàrees de 22 municipis del Segrià, i 6.500 de sis municipis de l'Urgell. Per conreus, les dades de la primera estimació apunten danys en 2.579 hectàrees de pomera, 2.604 de perera, 1.233 de nectarina, 7.831,2 de blat de moro, 6.724 de blat tou, 2.022 d'ametller, 1.229 de presseguers, entre altres conreus diversos des d'albercoquer, a cirerer, passant per pruneres, nogueres, festucs, codony, kiwi, caqui o figuera. Domènec Vila també va llençar un clar missatge als productors afectats per a què comuniquin els danys a Agroseguro amb la màxima rapidesa.

 

La Finca experimental de l'IRTA a Mollerussa, seriosament afectada

La finca experimental de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), a Mollerussa, va ser una de les més danyades per la pedregada. La tempesta va anar acompanyada d'una forta pedregada, amb pedres que ens alguns casos van superar els 7 centímetres i que van provocar danys irreparables en les plantacions experimentals. A més dels danys en fruita del 100% i la defoliació quasi complerta de l'arbre, la pedra va fer molts danys a rames i troncs, pel que la recuperació de les plantacions per a fins experimentals està en entredit i, en tot cas, suposarà una gran pèrdua econòmica i d'informació per al sector productor. 

 

 

 

Data de Publicació 08 Juliol de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " meteorologia , pedrades , pobles del Segrià "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.