Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 5 + 10 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

El porcí es reuneix a Alcarràs per analitzar l'actual situació del sector

Amb més de 2 anys de pèrdues, productors, escorxadors i patronal es posen d'acord per tal de crear un grup de pressió que faci front als preus marcats per la gran distribució

2 fotos

La crisi del sector porcí ja fa més de dos anys que dura. L'objectiu de la VIII jornada tècnica del porcí d'Alcarràs, que va tenir lloc el 13 de novembre, va ser doncs, trobar solucions a aquesta greu situació tenint en compte tots els elements de la cadena de producció i distribució. L'acte de presentació de la jornada va anar a càrrec de l'alcalde d'Alcarràs, Gerard Serra, el president de l'ADS del porcí d'Alcarràs i de Torres de Segre, Domènech Siscart, i del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia.

L'alcalde de la localitat, Gerard Serra, va destacar la riquesa del sector porcí i la va assenyalar com l'empresa més important d'Alcarràs, a més d'afirmar: "No seríem el que som sense el sector porcí". Per contra, va reconèixer la difícil situació del sector i va demanar implicació a l'Administració. Un sector que, segons Gòdia, representa un 32% de la producció final agrària.

Siscart va assegurar que durant aquests dos anys de crisi estan perdent entre 18 i 20 euros per animal que surt de l'explotació. "No és que guanyem menys o que no guanyem res", va dir, "sinó que hem de posar diners de la nostra butxaca". A més, Siscart va recordar alguns dels elements d'aquesta greu situació com els elevats preus de cost, el retoc de preus de mercat que fan els escorxadors, el finançament i la falta de control el qual permetria que no hi hagués tanta diferència entre el preu que paguen els ramaders per quilo i el que es ven a la carnisseria. En concret, va parlar d'uns 98 cèntims el quilo pel ramader a diferència dels 5 euros de mitjana que paga el consumidor. "Tot el que hem perdut, difícilment ho podrem recuperar", va afegir.

El director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida va enumerar les actuacions que està duent a terme el seu departament a fi d'evitar que el sector productor sigui el que més mal parat en surti de la cadena de distribució. Entre ells es troba un sistema de pesatge, classificació i marcatge de les canals porcines (Sipcap) que permetrien més transparència i objectivitat entre productors i escorxadors. Un observatori del porcí i un altre de preus que facilitarien informació del mercat per tal de prendre les decisions adequades. Per últim, Gòdia va ressaltar les reunions amb els diversos actors per tal d'establir un codi de bones pràctiques comercials i d'arribar a uns acords que satisfacin tots els implicats.

"Tot el que hem perdut, difícilment ho podrem recuperar"

D'altra banda, tant productors, escorxadors i la patronal del sector, Angropagor, van estar d'acord en la necessitat de crear un grup de pressió o lobby capaç de fer front a les imposicions de preus per part de la gran distribució. El seu director, José Antonio del Barrio, va assenyalar els problemes del sector: la negativa de Brussel·les a implantar ajudes a l'emmagatzematge privat, uns censos de cabanya encara molt alts en l'àmbit europeu, les importacions de països tercers que no suporten els mateixos controls sanitaris, la impossibilitat d'usar pinsos transgènics i pinsos animals i va criticar la confusió que genera Mercolleida.

Per la seva banda, el responsable del porcí de JARC, Jaume Bernis, va afirmar que un productor mitjà amb 500 animals ha perdut 900.000 euros degut a la mala situació del sector. Per últim, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, va ser l'encarregat de la cloenda de la jornada i es va mostrar contrari a l'esborrany que està preparant el conseller de Medi Ambient i Habitatge sobre qualitat odorífera ja que "en els anys difícils pels quals està passant el sector posaria una pressió afegida que no ajudaria gens".

Data de Publicació 15 Novembre de 2009
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , Alcarràs , JARC , jornades , porcí "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.