Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 2 + 7 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

La collita de pera es preveu lleugerament inferior a la campanya anterior

1 fotos

El director general d'Agricultura, Miquel Molins, juntament amb el director general de l'Associació de Fruita de Catalunya, Afrucat, Manel Simon, han presentat, aquest matí, les previsions de collita de pera. 

El director general d'Agricultura i Ramaderia ha remarcat que les previsions apunten que la producció de pera serà enguany lleugerament inferior al 2010, atès fonamentalment que s'ha produït algunes arrencades en totes les varietats; la data de collita és normal i avançada 4-8 dies respecte a 2010, els calibres superiors, i els rendiments bons.

Per la seva banda, Manel Simon ha volgut fer palès que l'exhaustiu i rigorós treball d'elaboració d'aquestes previsions és únic a l'Estat, on Catalunya concentra pràcticament la meitat de la producció de pera i Lleida al voltant del 95% de la producció catalana, esdevenint la demarcació lleidatana la productora més important de l'Estat en pera.

Així, s'estima per a enguany una producció de 231.830 tones a Catalunya, el que representa un descens del set per cent respecte a la campanya anterior, en què es va situar en 249.084 tones. La previsió a la demarcació de Lleida és de 220.200 tones (-7%), de 9.030 a Girona (+7%), 1.880 a Tarragona (-5%), i unes 720 tones a Barcelona (+5%), registrant-se baixades en totes les varietats, sobretot en el cas de la pera blanquilla en què les estimacions indiquen un descens del 14%.

L'anàlisi de les dades assenyala que la producció de pera a Lleida, on la collita ja ha començat en algunes zones, es preveu lleugerament inferior al 2010, representant la campanya de menor collita dels darrers divuit anys, a excepció del 2009 per la pedregada que es va registrar. Val a dir que hi haurà un avanç de 4-8 dies en la data de collita a Lleida respecte a l'any passat, i que s'han produït algunes arrencades en totes les varietats per posar-hi fruita de pinyol principalment. Hi haurà un avanç de 4-8 dies en la data de collita respecte a l'any passat, i els calibres seran millors.  

En el cas de Girona, la segona demarcació productora de pera de Catalunya, la previsió de collita és a l'alça ja que els rendiments s'estimen més bons que el 2010, en què el calibre final just en Conference va suposar rendiments més baixos de l'habitual. Aquest hivern s'ha arrencat algunes parcel·les de Conference i Passa Crassana, entre altres. Quant a la data de collita, es preveu un avançament de 7-10dies respecte a l'any passat i similar a un any normal, tot i que dependrà de la meteorologia del juliol i l'agost.

Cal recordar que la campanya 2010 es va caracteritzar per un augment productiu global, tot i que hi van haver matisos per varietats. La causa principal d'aquest creixement va ser la recuperació de la producció perduda l'any anterior per la pedregada de l'1 d'agost de 2009 i la millora de rendiments d'algunes varietats. A més, el 2010 les temperatures fresques primaverals i les pluges i humitats relatives elevades van provocar en Ercolini i altres varietats d'estiu un quallat deficient, una caiguda de fruits i un descens de rendiments. No obstant, en Conference, Williams, Llimonera i altres varietats de tardor els rendiments van ser bons i superiors al 2009. La varietat que més va incrementar va ser la Conference, i durant tota la campanya hi va haver un retard en la data de collita de 4-10 dies. La Llimonera es va començar a collir, de mitjana, 10 dies més tard de l'habitual.

D'altra banda, en el decurs de la roda de premsa d'avui s'ha anunciat que la nova Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida començarà la collita el proper dia 19 de juliol, i que possiblement sigui una de les últimes DOP de fruita que es concedeixin a Europa.

 

Data de Publicació 06 Juliol de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " AfruCat , agricultura, fruticultura, ramaderia , DAAM "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.