Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 0 + 4 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Salut, cos i ment

Enrere

L'ajuda que et falta per deixar de fumar

1 fotos

Ja ha entrat en vigor la nova normativa. Ja no es pot fumar als bars, restaurants, locals d'oci...tampoc als recintes hospitalaris ni als centres educatius, així com tampoc es pot fumar a les zones d'oci infantil tot i que aquests es trobin a l'aire lliure. Ara que està prohibit gairebé a tot arreu i que el seu preu no para d'enfilar esglaons, potser és el moment de deixar aquest vici tan nociu. Aquest pot ser un dels teus propòsits per aquest 2011.

Els efectes

En un sol cigarret hi ha més de 4.500 substàncies nocives pel nostre organisme, com l'arsènic, el quitrà, l'amoníac i la coneguda nicotina, la responsable de l'addicció al tabac i del síndrome d'abstinència, o més conegut popularment com a "mono". La forma d'actuar d'aquesta substància imita el mecanisme d'addicció de l'heroïna, pel qual alguns se senten enganxats al tabac.

Els efectes nocius són diversos i de diferents graus. Els dits i les dents es tornen grogues i el cutis, sobretot en les dones, agafa una tonalitat grisosa. A mig plaç, els esportistes comencen a rendir menys, a córrer a menys velocitat i a tenir menys resistència. També existeixen casos d'impotència sexual, sobretot en homes, per culpa del tabac. Finalment, a llarg termini trobem les conseqüències més negatives, com malalties pulmonars obstructives o les que ens poden portar a la mort, com el càncer.

Tal i com explicava l'infermer i responsable de la Consulta del Tabaquisme al CAP d'Alcarràs, Lluís Puig, al igual que un alcohòlic, un fumador que ha deixat de fumar serà exfumador tota la vida, però mai esdevindrà no fumador. En aquest sentit, un exfumador té un 95% de possibilitats de recaure si torna a fumar un cop deixat l'hàbit.

Busca ajuda

Des del passat mes de març, l'equip de l'ABS d'Alcarràs ha posat en marxa la Consulta del Tabaquisme al CAP de la localitat. Es tracta d'un nou servei que ofereix ajuda per aquelles persones que volen deixar de fumar i que a més estiguin disposades a fer-ho. La Consulta de Tabaquisme funciona els dijous al matí i fins al moment ja compta amb una quarantena de pacients, dels quals un 47% està superant la seva addicció. 

La primera consulta esdevé la més llarga. S'informa i es fa educació sanitària sobre els efectes nocius del tabac sobre la salut. En la segona consulta s'estableix el dia que el pacient deixarà de fumar i a partir de la tercera s'aconsella al pacient per enfrontar les diverses situacions de risc que podrien provocar una recaiguda com l'hora després de dinar o una festa d'amics. A partir d'aquí, es fa un seguiment que es perllongarà fins que es compleix un any des que el pacient no fuma. És aleshores quan ja es pot considerar un exfumador.

Aquesta és una tasca que es pot dur a terme gràcies a tot l'equip de l'ABS d'Alcarràs i en especial a les infermeres. Elles són les encarregades d'assumir les urgències de l'infermer Puig per tal que el clima establert a la Consulta del Tabaquisme no es trenqui.

Com et beneficia?

L'olfacte i el gust milloren i es recuperen a partir dels primers 15 dies. La pell, sobretot en les dones, es torna més hidratada, de la mateixa manera que la capacitat pulmonar augmenta i al cap de dos anys s'apropa molt a la d'un no fumador. Pels esportistes, la resistència física es recupera als 4 mesos, tot i que durant el primer i segon mes ja es nota una millora. Per últim, desapareix el nerviosisme creat per l'hàbit de fumar -el tabac és un estimulant i no un relaxant- a partir del tercer i quart mes sense fumar fins que a l'any ja es parlaria de normalitat. A tot això cal sumar-li la desaparició del risc de patir malalties causades pel tabac i un important estalvi econòmic.

 

Data de Publicació 21 Febrer de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " Alcarràs , CAP Alcarràs "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.