Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 4 + 0 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Salut, cos i ment

Enrere

Metatarsalgies

1 fotos

Amb aquest nom es denomina aquella patologia del peu que es reflexa amb dolor intermitent o constant en la planta del peu abans de la zona digital (avantpeu). És una problemàtica molt freqüent que va associada a nombroses patologies del peu, bé siguin congènites o adquirides.

ETIOLOGIA (causes):

1. Apareix més freqüentment en les dones i això és degut a l'ús de calçats inadequats (calçats amb tacons alts i punteres estretes) de forma continuada i al major deteriorament dels peus pels embarassos, menopausa, etc.

Primer s'aprecia una callositat localitzada en un o més caps metatarsals (estructures òssies en la regió precedent als dits a nivell plantar).

Amb motiu de la pressió que aquests caps metatarsals efectuen sobre el terra, la irrigació sanguínia en aquesta zona de la pell es veu compromesa i aquesta isquèmia provoca la mort cel·lular amb l'aparició de cèl·lules mortes (callositats), així podem entendre que les callositats són infarts dèrmics per isquèmia compressiva.

2. L'enfonsament dels metatarsians centrals o l'anomalia anatòmica en la seva longitud produeix sobrecàrregues puntuals que poden derivar en la metatarsalgia. El dolor es manifesta amb major intensitat quan ens impulsem al caminar que és quan l'avantpeu efectua la seva major contribució de força a la marxa, carrera o salt.

3. Els peus que presenten hallux valgus (galindó, juanete), ja que al tenir el primer metatarsià escurçat, la força en el moment de la impulsió al caminar recau preferentment sobre el 2n, 3r i 4t metatarsià provocant dolor i callositats a l'avantpeu.

4. Els peus cavos (amb molt pont) i peus valgs (aplanats) comporten una alteració durant la marxa en el recolzament plantar de l'avantpeu amb la possible aparició de metatarsalgies.

5. Malalties reumàtiques que també provoquen degeneració de les articulacions metatarso-falàngiques (artritis, psoriasis, etc.). Apareixen deformitats digitals associades tipus dits en garra, en martell...

6. Referent al primer dit que s'observa de forma individual per les seves característiques pròpies i autosuficiència mecànica, tindrem com més importants les degeneracions de l'articulació per artrosis, malalties reumàtiques, traumatismes, etc. Provocaran transferència de forces cap al 2n i 3r metatarsià i dolor en el recolzament de l'avantpeu.

PREVENCIÓ:

L'ús de calçats amb un gruix de sola i un ample d'avantpeu correcte.

Evitar els tacons excessivament alts, es aconsellable no passar dels 3 cm d'altura de tacó com ús habitual.

L'aparició del dolor en les zones metatarsals (l'avantpeu) de forma esporàdica és el primer avís i s'ha de consultar al podòleg.

TRACTAMENT:

Els tractaments poden ser conservadors o quirúrgics:

Tractaments conservadors
Estudis podològics des de el punt de vista biomecànic.
Indicació de calçats més correctes.
Ortesis de silicona realitzades directament sobre el peu del pacient per pal·liar i protegir les deformitats digitals.
Suports plantars (plantilles) compensatòries o correctives segons cada cas. Per tal de repartir correctament les pressions en l'avantpeu i eliminar el dolor.
Tractaments quirúrgics
En l'actualitat les tècniques de mínima incisió (cirurgia percutànea, artroscòpica) ofereixen possibilitats de correcció segons la necessitat de cada pacient.

Xavier Companys Borrell ( podòleg col· nº1214)

 

Data de Publicació 11 Gener de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " podologia "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.