Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 8 + 8 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Salut, cos i ment

Enrere

Les varius

1 fotos

Les varius són una malaltia que afecta a les venes augmentant-les de volum i produint una deformació. Aquesta dolència altera i lesiona la paret del vas fent-li perdre l'elasticitat i atrofiant les vàlvules. La vena augmenta de volum perquè s'eixampla i s'allarga produint flexuositats en forma de serp que ocasionen els visibles paquets varicosos a les extremitats inferiors.

 

Com es produeixen?

La sang que arriba a les cames ha de retornar al cor vencent a la gravetat i això s'aconsegueix per diferents mecanismes: la mateixa pressió de la sang, les vàlvules que tenen les venes que impedeixen que la sang torni enrere, la respiració i l'efecte de bomba que té la contracció muscular de les cames.

Quan aquests mecanismes fallen, les venes acumulen sang i es dilaten, apareixen les temudes varius, que no son més que el símptoma primer de la insuficiència venosa crònica.

 

Què produeix aquesta insuficiència venosa?

Hi ha diverses causes que afavoreixen l'aparició de varius. La principal és l'existència d'un hàbit constitucional hereditari com ho demostra el fet que en el 50% dels casos de persones que pateixen varius troben antecedents familiars. Una altra causa desencadenant de varius són els oficis que obliguen a estar moltes hores drets (dependents, perruquers...). L'embaràs és una altra causa important i es deu més a l'alteració hormonal que modifica la paret de les venes que no pas a l'ocupació pèlvica. Els processos que produeixen compressió en el baix ventre com l'estrenyiment, inflamacions genitals, etc. dificulten el retorn venós i, per tant, afavoreixen l'aparició de varius amb les complicacions que es deriven com la tromboflebitis i el perill d'embolisme pulmonar. 

 

Quina és la simptomatologia?

Comença sent un problema estètic, les teranyines de venes de color violaci, que poden evolucionar més endavant a venes dilatades (varius). Per altra banda hi pot haver persones que presentin cames cansades, dolor, inflamació i que millorin aixecant les cames o posant-se aigua freda i que empitjorin amb la calor i estant de peu. No sempre apareixen les varius.

 

Com es diagnostica?

Avui en dia, mitjançant la realització d'una senzilla prova indolora (ecografia doppler), s'aconsegueix diagnosticar la causa que han provocat les varius, per posteriorment poder tractar específicament aquest problema.

 

Com es tracta?

Hi ha dos tipus de tractament, el mèdic i el quirúrgic.

El tractament mèdic consisteix en mesures preventives (evitar sobrepès, caminar, mesures posturals...), portar mitges elàstiques de compressió i prendre medicació a l'estiu.

El tractament quirúrgic que es realitza quan les varius produeixen clínica, quan són molt grosses o quan han hagut complicacions.

Aquest tractament quirúrgic consisteix en microespuma i/o làser percutani quan les varius són petites, i quan son més grosses s'han de treure mitjançant cirurgia o utilitzant tècniques més modernes com el endolàser o la radiofreqüència (per més informació visiteu la pàgina www.lleidavasculares.es).

 

Dr. Esteban Hernández Osma
Angiòleg i cirurgià vascular
Nº col 43-3399
Hospital Montserrat (Lleida)

 

Data de Publicació 02 Gener de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " malalties "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.