Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 2 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Oci i Cultura

Enrere

Les monedes del Baix Segre

Durant la Guerra Civil, els diversos consistoris van emetre bitllets de curs estrictament municipal

6 fotos

El paper moneda català va néixer durant la Guerra Civil (1936-1939) per Decret de Govern de la Generalitat de Catalunya amb valor de 10 pessetes, 5 pessetes i 2,5 pessetes amb un valor total de 20 milions de pessetes. A més, però, es van fabricar els bitllets locals emesos per ajuntaments i de curs estrictament municipal. Els consistoris dels pobles del Baix Segre també van fer cursar les seves monedes i cadascun tenia el seu propi valor.

El 27 d'abril de 1937, Aitona va emetre bitllets per un valor de 3.000 pessetes amb cartonets d'1 pesseta i de 50 cèntims. Al bitllet, hi havia ja la figura d'un gall com a emblema. Posteriorment, es van fer més bitllets ja sense el dibuix, per un valor de 7.000 pessetes. Es van exhaurir i van emetre 3.000 pessetes més. Com a curiositat, cal destacar que els bitllets de 50 cèntims van ser impresos amb valor d'1 pesseta per error d'impremta. La partida va ser retirada i reemplaçada per la correcta. 

El 6 de maig de 1937, Alcarràs es va sumar a l'emissió de bitllets. Sense cap emblema ni dibuix, circulaven monedes per un total de 7.500 pessetes amb bitllets d'1 pesseta i 50 cèntims. 

Al mateix any, La Granja d'Escarp va emetre cartonets d'1 i de 25 cèntims per valor de 5.000 pessetes. Es van retirar i es van fer dues tirades més amb valors d'1, de 50 i de 25 cèntims, expressats erròniament com a 0,50 cèntims i 0,25 cèntims, enlloc de 0,50 i 0,25 pessetes. Després es va fer una nova emissió amb el valor de 10 cèntims. 

A Massalcoreig hi circulaven monedes de 2 pessetes, 1 pesseta i 50 cèntims dels quals es desconeix l'import total emès. Cada bitllet tenia un color diferent i el nom del poble estava mal escrit. La segona emissió va ser de 2 i 1 pesseta i 50 cèntims, més grans que els anteriors i amb el nom escrit correctament. La primera tirada va ser retirada.

L'any 1937, Seròs va emetre bitllets de 1 i 2 pessetes i de 25 i 50 cèntims. El curiós és que no hi figurava el nom del poble. La segona tirada, amb els mateixos valors i amb un import de 5.500 pessetes, ja portaven indicat el poble. 

Al mateix any, Soses va fer circular monedes de 2 i 1 pesseta i 50 cèntims per un valor de 5.000 pessetes. L'1 de setembre es va fer una nova emissió amb valors de 25 i 10 cèntims per valor de 750 pessetes. Cal destacar que de la primera emissió circulaven bitllets falsos. El consistori sosí també va emetre paper moneda destinat als refugiats amb el nom Moneda per a Refugiats, amb un valor molt superior al normal tenint en compte la gran quantitat de refugiats que hi havia a la vila. 

Torres de Segre també va fer una tirada de monedes d'1 pesseta i 50 cèntims. Com a anècdota, s'ha de destacar que uns quants bitllets d'Artesa de Segre van ser impresos amb el nom de Torres de Segre, tot i que pertanyien a Artesa. 

Posteriorment, el 27 de març de 1938, entraren les tropes franquistes començant per Massalcoreig i anul·laren tota la moneda catalana i republicana. 

En David, de Soses, conserva exemplars de molts d'aquests bitllets, mentre que l'oficina de La Caixa de la vila disposa d'un recull de tots els bitllets emesos a Soses. 

 

 

 

 

Data de Publicació 08 Gener de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " ajuntaments , fets històrics , Soses "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.