Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 0 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Oci i Cultura

Enrere

Troben restes d'una cabana prehistòrica a Avinganya

Finalitzen les excavacions al monestir per falta de pressupost justament quan es troba una galeria soterrada

  • Murs de contenció
  • Galeria medieval soterrada
  • Galeria medieval soterrada
  • Galeria medieval soterrada
  • Galeria medieval soterrada
  • Cabana circular pehistòrica
6 fotos

El Servei d'Arqueologia de l'IEI ha finalitzat les excavacions de l'exterior del monestir d'Avinganya per al període 2009-2011. Per dur a terme aquesta intervenció, han comptat amb un pressupost de més de 250.000 euros, que ja han estat exhaurits i per tant, han marcat la fi del projecte.

Els treballs van començar ara fa 25 anys a l'interior del monestir, quan es van rehabilitar completament tot el temple i posteriorment es va fer el mateix amb el claustre. Gràcies a això, l'any 1997 es va inaugurar el Centre d'Arqueologia d'Avinganya. Però restava encara descobrir què amagava l'exterior del monestir, de què havia estat testimoni aquesta antiga casa trinitària situada en un punt estratègic al Baix Segre.
Amb aquesta finalitat es van atorgar els més de 250.000 euros que han servit per treballar-hi durant dos anys. El resultat ha estat molt revelador i ha aportat informació molt important fins i tot prèvia a la construcció del monestir. 

Sota la direcció de Josep Medina, l'excavació ha permès en primer lloc trobar tres murs de contenció per la banda meridional que servien per protegir Avinganya d'una possible crescuda del riu Segre. Segons Joan Ramon González, cap d'arqueologia de l'IEI, es van construir entre els segles XVI i XVIII. Una de les trobades importants ha estat la necròpolis utilitzada des del s. XIII al XVII. S'hi van localitzar 53 cossos d'homes, dones i nens. Recentment també s'ha descobert una galeria medieval soterrada d'uns 5 metres que s'hauria utilitzat entre els segles XIII i XVII i que serviria per escapar del temple en cas d'emergència. A diferència del que diu la llegenda, però, aquest túnel no conduiria amb el monestir d'Escarp, a Massalcoreig. La comunitat andalusina també ha deixat petjada a Avinganya i d'ella se'n conserven dues estructures rectangulars del s. XI i XII que servien d'establiment agropecuari. Per últim, la troballa més important ha estat les restes d'una cabana circular que correspondria a l'edat de bronze, és a dir, a l'època prehistòrica, cap al 1800 aC. En el moment de la seva construcció el convent encara no existia i s'hauria construït clavant pals al terra -on han quedat les marques- els quals aguantarien un material tou com podria ser el fang amb branques. 

La falta de pressupost no permet aprofundir en aquestes troballes i excavar també la part de l'aparcament, on es creu que també hi hagin restes d'altres comunitats. L'aleshores director de l'IEI, Albert Turull, va afirmar que espera que el nou govern de la Diputació hi segueixi invertint.

 

Data de Publicació 12 Juliol de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " arqueologia , Avinganya , Diputació Lleida "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.