Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 1 + 6 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Noves tecnologies

Enrere

Un altre xip a la butxaca: el DNI electrònic

En ell hi haurà tres certificats, les claus personals, l'empremta dactilar, la fotografia digital, la digitalització de la firma i les dades de filiació del ciutadà

1 fotos
Alguns opinen que ofereix una llarga llista d'avantatges i que ens acosta als índex de la resta dels països europeus. D'altres creuen que és una forma més de controlar-nos. També n'hi ha que en desconeixen totalment les seves funcions. Parlem del polèmic DNI electrònic.

La implantació d'aquest nou document d'identitat va començar l'any 2006 a Burgos, Castilla i León. Actualment, més de 12 milions d'Espanyols ja el tenen, cosa que no vol dir que tots l'utilitzin en tots els seus àmbits. Segons el Ministeri de l'Interior, amb l'arribada d'Internet i de la Societat de la Informació la identificació d'una persona és necessària més allà de l'àmbit físic. Així neix el DNIe, el substitut de la nostra presència i firma personal. Aparentment sembla com el tradicional, però incorpora un altre element que ha estat motiu de discussió: un xip.

És de tipus criptogràfic, és a dir, que codifica les informacions que conté per tal que no tothom hi tingui accés. En ell s'hi troben tres certificats electrònics: un per identificar l'individu, un altre per firmar de manera electrònica i un tercer de la Autoritat de Certificació Emissora. A més hi ha les claus personals (PIN), l'empremta dactilar, la fotografia digital de la persona, una imatge digitalitzada de la firma manuscrita (firma digital) i les dades de filiació del ciutadà (les que apareixen al carnet tradicional). Per alguns totes aquestes dades ja són excessives i d'altres creuen que en un futur el xip podrà contenir més informacions.

Què puc fer amb el DNIe?

Es pot comprar a través d'Internet, fer gestions amb les administracions públiques des de casa i sense necessitat de desplaçar-nos, identificar-se i accedir a la feina, accedir a la banca online i tenir una identitat a Internet. No obstant això, per dur a terme alguna d'aquestes operacions s'ha de disposar d'un lector específic que sembla que està donant alguns problemes de software, ja que n'hi ha que no són multiplataforma.

Els peròs i els contres

Els avantatges, segons el Ministeri d'Interior, són molts. El primer fa referència a la seguretat, ja que incorpora noves mesures que faran impossible la seva falsificació virtual. A més, es garanteix la identitat dels interlocutors en una comunicació telemàtica, és a dir, ningú podrà comprar al nostre nom o parlar amb algú sense saber qui és realment. Pel que fa a la comoditat, ens estalviarem les eternes cues de l'Administració i els papers de tramitació, ja que podrem operar des de casa a qualsevol hora i dia. Per últim, quan ens renovem el DNI no haurem d'anar dues vegades a l'oficina, sinó que ens l'entregaran al mateix moment.

Els contres no ens els dóna el Ministeri d'Interior sinó l'opinió pública. El primer i força alarmant prové del Regne Unit i és que des de la seva sortida, només es va tardar 12 minuts en piratejar-lo tot i les afirmacions sobre el seu alt nivell de seguretat. A banda d'això, s'ha detectat la recepció de correus electrònics fraudulents que demanen enviar les dades personals a un número de fax: es tracta d'una estafa. Un altre inconvenient és el registre que queda de les operacions fetes amb el DNIe, amb el qual podrien rastrejar-nos (tràmits amb l'Administració a Lleida, control d'alcoholèmia a Alcarràs, consulta de l'historial laboral des d'Aitona...). Per un altre costat, un dels debats que hi ha entorn el xip és quina quantitat d'informació pot arribar a contenir en un futur i el perill que això suposa. Per acabar, tal i com s'ha dit, existeixen incompatibilitats de software amb els lectors de DNIe a més dels problemes que van tenir alguns per fer la declaració de la renta amb el nou sistema.

Primers usos

Cal recordar que Lleida va ser de les ciutats pioneres a tot l'Estat, juntament amb Pontevedra i Salamanca en la utilització del DNIe per votar en les passades eleccions europees del mes de juny.

Data de Publicació 04 Març de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " DNIe "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.