Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 5 + 4 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Entrevista

Enrere

Mariano Bueno, expert en geobiologia

'La veritable felicitat està en gaudir de les coses senzilles i bàsiques'

2 fotos

Mariano Bueno va néixer a Benicarló, València, l'any 1958 i de seguida va emprar el seu temps a l'agricultura. Va ser treballant al camp quan es va adonar que l'agricultura convencional enverinava la terra i a qui en menjava els fruits. A partir d'aquí va treballar en altres camps i s'ha convertit en expert, pioner i gran divulgador de l'agricultura ecològica, la geobiologia, la bioconstrucció i les alternatives de vida més saludables a Espanya i Llatinoamèrica. La seva trajectòria personal i professional li ha permès abastir àrees tan multidisciplinars com l'agricultura, l'ecologia, la biologia, la física, l'arquitectura, la psicologia, l'alimentació sana i la salut natural.

- Existeixen incompatibilitats entre la societat d'avui dia i el respecte al medi ambient i a allò que ens envolta?
Per una banda el model de producció i consum i els estils de vida consumistes i malbaratadors tenen un fort impacte ambiental molt negatiu. Per altra banda, la tecnologia té capacitat per canviar la dinàmica i millorar la situació sempre i quan la societat faci un gir de consciència basat en el decreixement sostenible i superant l'etapa de més i més sense límits.

- La gent gran sempre diu que ells abans vivien amb menys tecnologia i menys avenços però eren més feliços que nosaltres, que vivim en l'ansietat i l'estrès. Perquè passa això?
La meva mare em conte que de petita treballava la camp i la preocupació més gran era "què menjarem demà?". Però reien i cantaven tot el dia, eren més feliços que ara.

Volem tenir massa coses i ens han fet creure que sense certs béns materials no seríem feliços. L'obtenció d'aquests béns efímers ens obliga a un ritme de treball i activitat frenètica que ens estressa i emmalalteix. Podríem gaudir de cotxe encara que fos petit, i triem el gran. Podríem gaudir de casa encara que fos limitada d'espai, però no ens conformen, volem més, sempre més. La vida té límits i nosaltres associem créixer indefinidament amb prosperitat i felicitat.

La veritable felicitat està en gaudir de les coses senzilles i bàsiques, amistats, família, menjar, contacte amb la natura,...

- Creus que es té poc en compte el medi ambient, és a dir, existeix poca consciència ecològica? Per què?
Seguim més preocupats per prosperar econòmicament que interessats en millorar l'entorn. Encara no som prou conscients que un entorn degradat ens emmalalteix. Ens hauríem de parar a pensar de què serveix tindre més riquesa material sinó tenim salut per gaudir-la.

- Com a expert en bioconstrucció, quina és la manera més ecològica i sana de construir una casa?
El primer és analitzar el lloc on construirem, que no estigui exposat a radiacions naturals o artificials negatives per a la salut. La vegetació a l'entorn de la casa també juga un paper molt positiu. Després ens plantejarem un disseny bioclimàtic que aprofiti el sol, l'aire, l'aigua, la biomassa i altres energies naturals, netes i renovables per aconseguir un bon confort climàtic a la llar; frescor a l'estiu i calor al hivern, sense tenir que cremar petroli ni recórrer a les energies contaminants o perilloses.

Els materials de construcció també son importants, procurant triar els més sans -sense radioactivitat o substàncies potencialment tòxiques- i respectuosos amb l'entorn -fusta de tala sostenible, com exemple-; i finalment la qualitat de l'aire interior és vital per a la salut, per la qual cosa, a part de tenir moltes plantes de interior que netegen l'aire de compostos químics, procurarem no emprar substàncies tòxiques per a la neteja o ambientadors químics, i els acabats els farem amb pintures ecològiques.

- Al teu article "Los riesgos de nuestra propia casa" parles de la contaminació de les llars. Com puc saber si casa meva està contaminada?
Un estudi de Greenpeace analitzant la pols de 100 cases arreu d'Europa i en totes va trobar d'entre 70 i 110 substàncies tòxiques. Per el que és quasi segur que a casa nostra també hi son. La qüestió és anar reduint la seva presència, no introduint materials sintètics i netejar amb productes menys agressius.

- També parles de la importància de la orientació de determinats objectes com el llit. Com l'hem de col·locar i en quines coses hem de tenir en compte l'orientació?
El cos humà té funcions biològiques basades en el bioelectromagnetisme i quan ens situem en el llit orientant el cap al nord magnètic, les funcions vitals i el descans son òptims -somni més reparador i més relax-. La presència de camps magnètics o elèctrics artificials (unes làmpades o uns radiodespertadors a la capçalera del llit- alteren el boelectromagnetisme i dificulten un descans saludable i reparador.

- En la teva llarga bibliografia parles del magnetisme terrestre i el magnetisme dels cossos. Com ens influeixen aquestes forces?
Molts processos biològics i neuronals utilitzen els patrons del camp magnètic terrestres com a referent per a funcionar bé. La radiació solar també marca pautes biològiques i fins i tot la llum de la lluna s'ha vist que regula funcions com la menstruació o la producció de melatonina, que ajuda a dormir i a descansar millor, però si es veu alterada per fenòmens de radiacions artificials o un excés de llum a la nit -faroles-, produïm menys melatonina i patim d'insomni i de davallada del sistema immunitari.

- De quina manera afecten les torres d'alta tensió, els cablejats elèctrics, els electrodomèstics com el microones o les antenes de mòbils al nostre organisme?
Cada un d'aquests factors generadors de camps electromàgnetics de baixa i d'alta freqüència, incideixen alterant el bioelectromagnetisme humà. Els efectes sobre la salut depenen de la intensitat, de l'exposició als camps electromagnètics i també del temps d'exposició. A part d'evitar la sobreexposició, s'ha comprovat que una alimentació rica en substàncies antioxidants i basada en verdures i fruites fresques de cultiu ecològic té efectes protectors i regeneradors que ens donen salut i que eviten emmalaltir encara que estiguem exposats a certs camps electromagnètics artificials.

- Quins consells donaries al públic de l'Altanto!! per a dur un nivell de vida més saludable?
Viure més conscient. Altanto: no crear ni veure problemes allí on no són; però si dormim malament, si ens aixequem més cansats o adolorits que quan vàrem anar a dormit, o si ens desvetllem entre les 2 i les 4 de la nit - que és l'hora que més radiació emet la terra- pot ser que la causa siguin les radiacions naturals o artificials que incideixen negativament sobre nosaltres i és molt probable que canviant l'orientació o la ubicació del llit, o desconnectant aparells elèctrics o la instal·lació elèctrica de la capçalera, notéssim una gran millora i inclús una desaparició dels problemes de salut que ens aqueixaven.

Hem de viure més en contacte amb la natura i de manera més respectuosa per a l'entorn. La salut i el planeta ho agrairan.

 

 

Data de Publicació 18 Abril de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " ecologia "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.