Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 1 + 4 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Entrevista

Enrere

Pere Roqué, president d'Aeall-Asaja a Lleida

'Demanarem al Parlament de Catalunya que la feina agrària sigui declarada de primer grau'

3 fotos

Amb 38 anys, Pere Roqué és pagès de la partida Marimunt de l'Horta de Lleida, està casat i té un fill de gairebé 2 anys. Actualment és president del sindicat agrari Aeall-Asaja i el cap de llista de cara a les properes eleccions a les Cambres Agràries del 20 de febrer. Opina que el Govern ha d'incentivar més el sector i no cometre errors com posar un plàtan en una campanya publicitària per fomentar el consum de fruita a Catalunya. També creu que s'han d'evitar casos com el d'Alberto Contador quan va assegurar que la carn contaminada per clembuterol provenia d'Espanya. Per últim, per negociar la PAC creu que s'ha d'apostar primer per un Conseller d'Agricultura que tingui la porta oberta a Madrid i després per una Ministra que porti la veu forta a Brussel·les amb el recolzament de tot el país al darrera.

- El sector agrari es troba en una situació constant de crisi. Perquè passa això?

Perquè no s'aposta realment per aquest sector. Tothom s'ompla la boca de que això és el sector primordial, el sector estratègic, però no cal parlar tant i fer més feina. En aquest sentit, nosaltres demanarem al Parlament de Catalunya que la feina agrària sigui declarada de primer grau, és a dir, ser pagès ha de tenir les mateixes consideracions que ser advocat, metge, o qualsevol altra professió. S'estan prioritzant molt les carreres universitàries i els estudis professionals i en canvi, al sector agrari sempre se'ns deixa una mica de banda. Nosaltres a l'estiu vam enviar 7.000 cartes a aturats i només van contestar un 0,7%. Això vol dir que des de l'Administració s'ha d'incentivar el treball agrari. El conveni que tenim és de 5,80 euros, o sigui, que es podria arribar als 1.150 euros. D'altra banda, la transformació que han tingut les explotacions agràries en els últims 20 anys no es veu recompensada quan surt el nostre producte. El que sí que demanem és que s'apliqui una línia de 3. Que el productor, el comercial i la distribució tinguin uns valors equiparats. 

- Falta més informació?

Sí, i també s'ha de treure l'etiquetatge de "fa de pagès" amb aquest despreci que a vegades se'ns ha tractat. Cal tenir en compte que el pagès dóna feina a una cadena de 8 persones, i això mai se'ns ha reconegut amb un decret al Parlament de Catalunya. Nosaltres ho exigirem.
- Fa uns dies, el Comissari europeu d'agricultura, Dacian Ciolos, va fer públic un esborrany de la PAC del 2013. Què n'opineu?
El Dacian Ciolos és romanès, s'ha criat i estudiat a França i la visió que té és d'ajudar als seus. Què pot passar? S'ha de veure el pressupost. Ell, la idea que té és de mantenir el primer pilar i que el segon vagi cap a agroambientals. Nosaltres som un país del sud d'Europa amb una climatologia totalment diferent dels països de l'est. No ens hem d'oblidar que a països més frescos les malalties són menors. Clar, en països més nòrdics, el constipat de l'arbre és més fàcil de curar. Si totes les ajudes han d'anar cap a les agroambientals, aquí podem tenir una davallada important. I després una altra cosa, si el pressupost, com se suposa, continua sent el mateix, vol dir que n'hi ha més a repartir i que ens tocarà menys. A més, tothom ha de tenir molt clar, que la PAC serveix perquè el consumidor pagui menys per aquell producte. No és perquè el pagès pugui viure de la PAC, això és un error, perquè si després algú hagués de comprar un quilo de pa sense que hi hagués la PAC, mmm, no sé què acabaríem menjant aquí. 

- Quines mesures hauria de dur a terme la PAC del 2013-2020?

La PAC ha de ser la eina transmissora de l'equilibri territorial de tot el marc de la Unió Europea. Tan dret tenim nosaltres a guanyar-nos la vida com agricultors i ramaders com la tenen els de França. Amb una diferència, que en aquests moments l'estat francès està donant un suport sense precedents al sector agrari i ramader i nosaltres aquí no ens trobem igual de recolzats. I tenim un exemple fàcil. L'any passat vam tenir una de les pedregades més importants de tot el segle. Nosaltres, juntament amb Unió de Pagesos, vam arribar fins al Congrés dels Diputats a demanar la supressió d'uns quants rebuts d'autònoms de les persones que tinguessin més mal de la pedregada. El partit del Govern no ens va donar suport. 

- Com les cambres agràries poden ajudar al sector?

La Cambra Agrària és l'òrgan representatiu del sector. La funció de la cambres agràries no ha de ser d'oficines de treball. Totes les organitzacions agràries, almenys és la nostra visió, hem d'anar plegades per tots els problemes que hi ha hagut. Durant el últims 4 anys hi hem anat bastant. És més, nosaltres hem estat conjuntament amb COAG i UPA a Madrid a la manifestació més majoritària que hi ha hagut a la història de l'agricultura i a Barcelona vam anar amb Unió de Pagesos. Creiem que cadascú defensarà el seu model d'organització agrària, però que durant els 4 anys hem d'anar units. Això no són partits polítics i els dirigents de les organitzacions agràries som pagesos com tots els altres. 

- Quines són les vostres propostes de cara les eleccions agràries?

La primera i fonamental és que se'ns reconegui el treball agrari com una feina de primer grau. La segona és la no equiparació del sistema de la seguretat social dels treballadors que se'ls vol igualar a règim general. Això és una total bestialitat. Tres, que el sistema ramader no torni a tenir aquestes variants de crisi i que tingui un mercat regulat des del productor fins al consumidor. Això també s'ha d'aplicar a altres sectors com la fruita dolça, l'oli o les ametlles. Quart, prohibit que les grans cadenes de distribució facin venda a pèrdues com ja han fet. I cinquè, marcar un full de ruta amb el Govern de la Generalitat per fer cumplir tot el que es va debatre al debat del Parlament Agrari.

- Quin resultat electoral espereu obtenir?

El que la gent cregui oportú. Del que es tracta és que la gent se senti representada pels punts que defensa el sindicat.

 

Data de Publicació 11 Gener de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " AEALL-ASAJA , agricultura, fruticultura, ramaderia , eleccions , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.