Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 3 + 7 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Emprenedors

Enrere

La liberalització del sector elèctric

1 fotos

Ja fa mesos que el sector elèctric s'ha liberalitzat tot i que no tots sabem de què es tracta exactament. Des de l'1 de juliol de l'any passat que s'ha liberalitzat en baixa tensió, és a dir, pels usuaris domèstics, i molts es preguntaran quins canvis comporta això. D'una banda es separa el que són empreses comercialitzadores de les distribuïdores i d'altra es distingeix dos tipus de consumidors de baixa tensió: els que tenen una potència contractada igual o inferior a 10kW i els que tenen més de 10kW.

 

L'aparició d'empreses comercialitzadores

Fins ara era una única empresa qui ens subministrava i ens venia l'electricitat, ens llegia els comptadors, ens solucionava les avaries i emetia i cobrava les factures. A partir d'ara apareix l'empresa comercialitzadora, que compra l'electricitat a les distribuïdores i la ven, emet les factures i cobra al consumidor final. D'aquestes n'hi ha de dos tipus, les comercialitzadores d'últim recurs, que són cinc filials de les cinc grans empreses espanyoles distribuïdores i que només poden vendre electricitat al preu que marca la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) fixada per l'Administració; i les comercialitzadores de mercat lliure, que poden ser independents, no vinculades a empreses distribuïdores i vendre l'electricitat al preu que elles acordin amb el consumidor.

 

Tothom es pot acollir a les TUR?

No. Només poden fer-ho aquells que estiguin connectats a baixa tensió i d'aquests, els que tenen contractats 10kW o menys, és a dir, la gran majoria de llars.

 

Què ha de fer el consumidor que té 10kW o menys?

Té dues opcions: acollir-se a la TUR o mirar preus que poden ser més econòmics a empreses del mercat lliure. Si encara no ha donat cap pas, la seva empresa distribuïdora l'ha passat directament a una empresa comercialitzadora d'últim recurs que forma part de la mateixa empresa. De moment pot seguir amb les tarifes de la TUR i no se li aplica cap recàrrec a la factura. Si no vol continuar amb la TUR té total llibertat d'acudir al mercat lliure i acordar les tarifes amb les empreses comercialitzadores de mercat lliure.

 

Què ha de fer el consumidor que té més de 10kW contractats?

Aquest grup es correspon normalment a empreses. Aquestes han de contractar una empresa comercialitzadora de mercat lliure i tenen temps fins a l'octubre d'aquest 2010. Si no ho fan abans, se'ls aplica un recàrrec progressiu en la factura que pot arribar fins a un 20% del total de l'import.

 

Quines són les empreses comercialitzadores?

Hi ha disponible un llistat d'empreses comercialitzadores d'últim recurs i un altre de mercat lliure a la pàgina oficial de la Comisión Nacional de Energía (www.cne.es). Aquí també podrà resoldre tots els seus dubtes.

 

Augment del 2,6% des de gener de 2010

Des de l'1 de gener que la TUR ha augmentat un 2,64%, segons va informar la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, el passat mes de desembre. Aquest augment suposarà un increment de 89 cèntims cada mes per un consumidor de tipus mig. D'altra banda, la TUR amb discriminació horària, l'antiga tarifa nocturna, no patirà cap pujada.

 

Transparència?

Crida l'atenció que un tema com aquest, que afecta pràcticament al 100% de la població, sigui tan poc transparent i clar. Entre altres coses, a dia d'avui no queda clar si les TUR existiran sempre o si són només un pas més cap a la liberalització del mercat. Les fonts oficials no van saber respondre a aquesta qüestió. Ara caldrà veure si la liberalització del sector elèctric portarà tants problemes al nostre país com la liberalització del gas. Espanya va ser sancionada l'any 2006 després de diverses advertències de la Comissió Europea perquè va incomplir les seves obligacions d'informar sobre la liberalització del sector gasístic.

Més info a www.energiaproxima.com
Elèctrica Serosense 973 238 187

 


Data de Publicació 25 Abril de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " empreses "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.