Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 6 + 5 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

El sector frutícola no pot baixar la guàrdia

1 fotos

Des de la sectorial de fruita dolça de JARC voldríem agrair explícitament la feina feta per totes aquelles persones i entitats que han intervingut d'una manera o altra a fer possible la creació de la DO Pera de Lleida. Sabem que ha estat una feina que ha suposat anys de dedicació i esforç, de llargues reunions per aglutinar el sector amb la mirada posada en un únic objectiu: diferenciar la qualitat de la nostra fruita, en aquest cas la pera, de la que es produeix i comercialitza en altres països. I és que la fruita de Lleida destaca per la seva dolçor que es fruit de les condicions que té el nostre terreny, el clima i les hores de sol de les quals podem gaudir. Felicitats!

Tot i això, com a organització agrària que som, des de JARC volem fer també un toc d'alerta, ja que no es pot abaixar la guàrdia i adormir-nos en el passat. I ho diem perquè hem detectat que en els darrers anys hi ha una tendència generalitzada a recollir la fruita abans que es trobi en el seu òptim punt de maduració per a ser comercialitzada i això provoca que una bona part de les pomes, peres i préssecs que produïm a Lleida arribin a les centrals i als lineals amb uns deu dies d'antelació i això provoca que perdem justament l'avantatge competitiu que se'ns reconeix amb Pera de Lleida: la seva dolçor. Per això, volem reiterar que si el que pretenem és que el consumidor aposti per la nostra fruita, aquesta ha de ser de la millor qualitat. I això ho hem de tenir molt clar des del mateix moment en el que plantem el primer arbre.

A JARC considerem que tots els agents de la cadena alimentària: agricultors, consumidors i comercialitzadors hem de valorar d'una vegada per totes allò que produïm a casa nostra i que en el cas de la fruita hem vist que és tant o més bo que el que arriba de fora. I és que avui, la Golden de qualitat arriba de França o del nord d'italià, la Conference ho fa des dels Països Baixos, la nostra Blanquilla no es preua... i poc a poc anem matant la fructicultura catalana i amb ella els agricultors que volen fer la feina ben feta. Fins al punt que en els mercats, pel sol fet de ser de Lleida la nostra fruita és ven a menor preu. Per això, des de JARC fem un crit a la societat en general i li demanem que d'una vegada per totes sigui una mica més xovinista, és a dir que apreciï el que és nostre en detriment del que ens arriba de fora. Els nostres veïns no tenen cap problema per a fer-ho.

Finalment, dir que des de JARC som crítics amb el sector perquè volem treballar per millorar allò que sabem que és millorable. Aquest és el motiu pel que també volem fer un repàs al nou Govern que aviat complirà els seu cent dies al capdavant de la Generalitat. Des del passat 20 de febrer hem estat demanant una reunió amb el Conseller d'Agricultura a qui volem fer arribar les nostres propostes, que creiem innovadores, per al sector de la fruita i transcorregut gairebé un mes, encara no hem rebut cap resposta al respecte. Sembla ser que tot queda emmascarat per la crisi, però de moment, les reunions encara són gratuïtes.

El sector agrari, i en especial el de la fruita necessita una administració més àgil que estigui disposada a apostar per noves propostes. No oblidem que aquesta ja serà la tercera campanya que la fruita de llavor es comercialitza per sota dels costos de producció. Ens sap greu que mentre les nostres idees són ben rebudes a Madrid i a Brussel·les, no siguem capaços de liderar-les i impulsar-les des de la terra que és reconeguda per la seva producció fructícola. Amb aquesta parsimònia, ens hi juguem el pa i la continuïtat del sector.

 

David Borda i Llobet
Responsable de la Fruita Dolça de JARC

Data de Publicació 23 Març de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , JARC , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.