Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 6 + 9 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

Propostes innovadores per a un sector cansat: la fruita dolça

1 fotos

Al llarg del 2010, des de la sectorial de la fruita dolça de JARC hem continuat insistint en la consolidació de les mesures iniciades el 2009 després de les pedregades que van castigar les explotacions lleidatanes. I aquella actuació, davant l'administració en la que vam aconseguir que els danys en l'arbrat i en la collita de l'any següent es tinguessin en compte a l'assegurança va ser tot un repte i una garantia de futur que potser no hem sabut apreciar prou bé els que no vam patir els sinistres.

També es va exigir una reducció de la càrrega fiscal, és a dir si no ens paguen vol dir que deixem de cobrar i això va a les nostres espatlles. Aquesta situació val tant per exigir puntualitat a l'Adminsitració en el pagament dels ajuts o en el retorn de l'IVA, com per reclamar el compliment de la Llei de Morositat que obliga als nostres clients a pagar-nos en 30 dies. Des de JARC hem defensat una nova convocatòria del Pla de Reconversió Varietal perquè aquesta és la eina que tenim a l'abast per anar adaptant les nostres explotacions als canvis de la demanda i mantenir la competitivitat de les nostres explotacions.

Malauradament, la resposta de l'Adminsitració per a retallar la càrrega fiscal ha estat negativa. I ho han fet dient que "és impossible perquè es crearia un precedent que permetria a la resta de sectors demanar el mateix". I , jo em pregunto: que potser demanem res que no sigui nostre???

Al nostre entendre, en un moment de crisi com l'actual, surt molt més a compte eximir o reduir el pagament de quotes a la seguretat social a una empresa que no pas que aquests treballadors se'n vagin a l'atur i els hagi de pagar l'Estat. Només cal mirar el que fan els veïns. A França enguany la pressió fiscal ha estat reduïda en 2€/hora per a les empreses agràries... però sembla ser que a Espanya surt més a compte deixar de treballar i procurar cobrar els 420 euros que donava el Govern! ...D'això se'n diu suport a l'economia productiva?

Però a JARC som tossuts, i per tant enguany continuarem insistint en aquesta mesura i en totes aquelles que ens semblin interessants, encara que siguin difícils d'assolir perquè són innovadores. Pensem que no podem perdre el temps demanant menudències que no porten enlloc. El sector està massa tocat de mort per no agafar el toro per les banyes.

Entre les propostes que tenim sota el braç hi ha la demanda d'una llei que obligui a deixar un dipòsit a les centrals per a la sortida dels envasos. Avui, una mitjana del 10% d'envasos no tornen a les centrals fruiteres i això és una autèntica plaga, ja que qui acaba pagant-los és el productor. Sovint, les coses que no es paguen no tenen valor i avui en dia, els assentadors tenen els envasos gratuïts. Uns envasos que acaben destrossant quan els omplen amb qualsevol altre producte (sovint més pesat) abans de retornar-los quan ja no serveixen per a res. Amb la fruita ens exigeixen una traçabilitat exquisida, però amb els envasos fem la vista grossa... i s'escapen molts diners per aquest forat.

Des de la sectorial de la fruita dolça estem d'acord amb la proposta llençada al sector des de Mercolleida: tornar a parlar del pagament a resultes a la fruita. Estar clar que la manera com es treballa avui no funciona. Sembla que la batalla sigui per veure qui regala la fruita més barata. I evidentment això recau sobre els productors a l'hora de fer les liquidacions. A JARC pensem que cal ser valents. Potser de cop la impressió és que sigui inviable, però... hi tenim alguna cosa a perdre si ho posem en marxa i no funciona??? Aquests darrers mesos he parlat amb persones que diuen que això és inviable, que es somiar truites... però no serà que ja els va bé com funcionen les coses avui i que un hipotètic mercat per resultats els pot deixar sense feina?

No podem continuar com estem. Això està clar. I hem de ser també bel·ligerants amb la competència deslleial que ens arriba de tercers països i contra els acords bilaterals que se signen a Brussel·les i que fan servir el nostre sector com a moneda de canvi, ja sigui amb el Mercosur o amb els Països del Magreb. Amb la situació actual que vivim al sector, la UE donarà més de 70 milions d'euros al Marroc per impulsar un pla productiu que serà competència directa a la nostra agricultura: el pla Marroc Verd. Un projecte per a impulsar l'agricultura de baix rendiment en aquest país amb ajuts directes de 1.070€/ha.

I finalment dir que hem de treballar plegats per a garantir la seguretat a les nostres explotacions. No pot ser que pel fet que el camp no tingui portes qualsevol es cregui que pot agafar la fruita, les eines o el que sigui. Aquesta situació és inadmissible. I el més greu és que sovint es coneix els autors, però entren per una porta i surten per l'altra perquè el valor del robatori és tan petit que només és considerat una falta.

Però malgrat tot, a JARC volem continuar treballant per tal de garantir la continuïtat d'un dels oficis més bonic i necessaris del món encara que estigui mal vist i poc agraït per la societat.

DAVID BORDA
Responsable de la Sectorial de la Fruita dolça de JARC

 

Data de Publicació 02 Febrer de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , JARC , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.