Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 8 + 4 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

Una radiografia al vaquí de carn

1 fotos

Tots els sectors agrícoles i ramaders, tenen la seva idiosincràsia que els diferència els uns dels altres en aspectes importants. En el que tots ens assemblem és en el fet que hi ha uns costos de producció que hem de intentar repercutir en el preu del producte acabat, afrontar dures normatives i la competitivitat amb els terces països fora de la UE.

Al sector del vaqui de carn, aquest darrers quatre anys han estat decisius pel desenvolupament futur. La actual PAC (2006-2012) ha transformat el sector, hem passat de tenir una política del foment a la producció per abastir els nostres mercats d'aliments a rebre ajuts per només justificar uns anys de referència de producció. Des de JARC sempre hem defensat que si els ajuts hi han de ser han de estar vinculats a la producció, a la investigació i a la defensa e intervenció dels nostres mercats per fer front a les forta competència de països tercers.

Qui no recorda la darrera crisi de preus del 2008? Aleshores, JARC va liderar i  mobilitzar el sector per aconseguir els préstecs bonificats per a poder fer front les despeses ordinàries i poder tirar endavant les nostres explotacions. Vam intervenir activament per modificar la normativa de benestar animal, per poder exportar altra vegada animals als països de la Mediterrània oriental. I el 2010, en veure l'evolució del mercat, vàrem exigir una moratòria per als crèdits que començaven a vèncer, ja que els ramaders no hi podien fer front.

Hem aconseguit el que era una espina que tenim clavada des de la crisi de l'EEB: la famosa i il·legal taxa MER que ens estan cobrant al sector quan en realitat qui l'hauria de pagar és el següent esglaó de la cadena alimentària: l'escorxador. La seguretat alimentària que hem de complir ens arriba del propi consumidor que vol menjar carn sana i segura. Però hem d'explicar millor que això té un preu que s'ha de pagar. Si no, el consumidor ha d'acceptar que els ramaders rebem ajuts de la UE, del MARM o del DAR, ja que són uns diners que van directament a reduir l'impacte de totes aquestes mesures sobre el preu final de la carn.

Des de JARC hem estat els artífex en la reducció de les despeses que suposava per al sector la recollida de cadàvers potenciant la competència entre les plantes de tractament. Alhora, la tramitació online dels moviments SIMOGAN, representa un estalvi important i una major agilitat perquè els ramaders hem de dedicar-nos a fer el que sabem fer: produir.

Ara tenim sobre la taula la proposta de la PAC 2013-2020. Finalment, sembla ser que els nostres dirigents s'han adonat que no produïm prous aliments per abastir la població i que això permet, fins i tot, especular amb matèries primeres imprescindibles per a l'alimentació dels animals. Finalment han admès el que des de JARC ja fa anys que diem: som un sector estratègic que quan funciona bé genera riquesa. Avui l'agroindústria genera molts llocs de treball, fins i tot més estables que l'automoció, molt més fàcil de deslocalitzar. Per això, des de JARC defensarem el model d'explotació que tenim a Catalunya per tal que pugui mantenir la seva rendibilitat productiva.

Aquest 2011 ens tornem a trobar immersos en una nova crisis de preus dels cereals, i no hi veiem el final perquè la demanda que arriba de països emergents i l'especulació en el mercat de futurs incideixen directament en els nostres costos de producció que no podem repercutir perquè al mercat hi arriba carn de qualsevol lloc, sovint sense complir amb les mateixes exigències que ho hem de fer nosaltres. Per això, a JARC reclamem un etiquetatge que permeti saber qui ha produït un bistec tan si és d'aquí com si ve de l'altra punta de món.

Avui per avui, JARC és la organització agrària més important de Catalunya que arran de la federació amb COAG té representació a Brussel·les i veu a Madrid. I és d'així com podem defensar millor els nostres ramaders. Ens cal una estructura consolidada, un bon equip tècnic i humà per donar el servei més eficient a un preu just als nostres ramaders. Tant de bo els propers anys puguem parlar de tranquil·litat i harmonia al sector, la moguda ja fa massa temps que dura.

JOAN CARLES MASSOT
Responsable vaquí de carn de JARC

Data de Publicació 24 Gener de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , JARC , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.