Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 104Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 8 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

El sector agrari reclama atenció als polítics

1 fotos

Aquesta ha estat una setmana de debats electorals, entrevistes i "cara a cara" entre les diferents formacions polítiques que opten a dirigir Catalunya durant els propers quatre anys. La composició del Parlament serà aquella que els votants decideixin i per tant tots i cadascun de nosaltres l'acatarem amb el respecte que es mereix.

Però tot i no voler immiscuir-nos en la campanya electoral, ja que aquest no és el paper que els pagesos i ramaders de Catalunya ens han encomanat, des de JARC volem demanar als representants que surtin d'aquestes eleccions que tinguin en compte al sectora grari català, en tota la seva perspectiva i com el que és: un sector estratègic productor d'aliments, tal i com s'ha reconegut finalment amb la nova PAC 2013-2020.

Des de JARC volem fer una crida als nostres representants polítics per a que defugin postures demagògiques i es concentrin a fer que el sector se'n surti, i més en uns moments tan delicats com els que ens trobem. Per això considerem que és important insistir en el fet que encara que només representem el 2% dels vots que hi ha a Catalunya, com el primer esglaó d'una cadena que continua amb tota la industria agroalimentària (que ocupa molta gent), el comerç, i perquè no el turisme, ja que som els garants del territori i del paisatge que ens defineix com a país.

Entre les demandes més immediates que fem als polítics catalans hi ha les de treballar per aconseguir que els preus que percebem pels nostres productes siguin dignes. No podem parlar només de comerç just quan ens referim a països en vies de desenvolupament. A casa nostra també s'hi donen situacions "injustes" com les d'haver de vendre el resultat del nostre treballa preus per sota dels que ens costa produir-lo. I per acabar-ho d'adobar, ni tan sols el consumidor se'n veu goig, ja que els nostres aliments li arriben fins a sis vegades més cars del que ens en paguen a nosaltres. Per això cal ser valents i instar a la Comissió Nacional de la Competència a que actuï contra aquestes pràctiques abusives i per a que la Llei de la Morositat, recentment aprovada esdevingui una eina per a garantir la liquiditat de les explotacions agràries, desenvolupant el seu reglament sancionador.

Des de JARC instem a les forces polítiques a prioritzar l'activitat agrària per sobre d'un mediambientalisme integrista que no porta enlloc. Els pagesos som els primers interessats en preservar el medi natural ja que nosaltres en vivim.

Per això és important fomentar discursos que no criminalitzin la nostra activitat que com qualsevol altra té dret a existir evidentment dins els marc de les normatives existents. Però val a dir que som "usuaris" que no "consumidors" d'aigua, ja que el que fem es fer-la servir per a produir aliments que després ens mengem entre tots. Cal dotar-nos de les infraestructures necessàries per a ser més eficients en aquest sentit i això vol dir invertir en el futur del sector.

Per a que la nostra activitat productiva doni fruits ens cal certa seguretat jurídica, i això vol dir treballar per a que es mantinguin els drets de producció, els plans de reconversió dels diferents sectors que són els que ens ajuden a modernitzar-nos, però sobre tot, fa falta un impuls a les polítiques adreçades als joves que volen dedicar-se a aquesta activitat, perquè ens fan falta. Per això cal invertir en la seva formació i capacitació.

Hi ha moltes coses a fer, però potser una de les més senzilles seria la d'apostar per la simplificació de la burocràcia administrativa que és la que ens ha de permetre treballar enlloc de presentar papers per aconseguir permisos; que les liquidacions de l'IVA o el pagament dels ajuts sigui puntual perquè ens fa falta. Els demanem un impuls a la promoció dels productes autòctons (emparats sota marques de qualitat o denominacions d'origen) i que s'impulsin les estratègies de comerç de proximitat.

Així doncs des de JARC volem mantenir la nostra confiança en la classe política i per això els reclamem que ens tinguin en compte que som molt pocs els que alimentem a molts. I d'això se'n diu ser estratègic.

Robert Jaimejuan i Ribes
President de JARC a Lleida

Data de Publicació 22 Novembre de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , eleccions , JARC , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.