Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 7 + 1 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

El sector de l'oli necessita una resposta urgent

1 fotos

L'oli, igual... Sembla reiteratiu, però la situació no ha variat. Venim -gairebé no ens recordem- d'una època en què més o menys l'activitat del conreu de l'olivera tenia els costos i els guanys en un equilibri força ben proporcionat, i en una dinàmica positiva en la què els olivicultors teníem confiança en el futur. Això ho diem perquè el departament d'Agricultura ens recriminava fa no gaire, quan li demanàvem accions per pal·liar les conseqüències que la sequera ha tingut en aquesta campanya, que uns quants centenars d'hectàrees no s'havien posat en reg quan en tenien opció. És obvi que les inversions a futur les fem amb l'expectativa de recuperar-les i perquè suposin un guany; i també ho és que aquesta resposta no serveix per igual per a les més de 22.000 explotacions d'olivera que inicien l'any 2012 amb uns resultats econòmicament gens bons, precisament a causa de la manca de pluges. Si la mitjana de producció d'oli d'oliva del 2008 al 2010 va ser de 37.296 tones d'oli, el 2011 només se'n van produir 14.296.

Aquí és quan entra en joc l'escarràs tècnic-sindical per argumentar davant el Departament que posi en marxa tots els instruments que té per ajudar el sector, i en això hi venim treballant des de fa ja quatre mesos. Ja és hora que se'ns doni una resposta positiva, malgrat que som conscients que el context és difícil.

Però el problema de fons és un altre; l'esdevenir d'aquests últims quatre anys ha creat molts dubtes sobre la viabilitat d'aquest sector. Un sector que és, estructuralment, molt poc dinàmic -zones marginals, dificultats orogràfiques, plantacions històriques- mentre el missatge que se'ns està enviant és: "Si voleu fer oli, l'heu de fer més barat". En aquest punt podem recordar que el sector acumula una caiguda del preu de les olives per a oli del 43% des de la campanya 2007-2008 i que això suposa una reducció d'ingressos de 16 milions d'euros anuals de mitjana per als productors catalans; i que el preu de l'oli verge extra ha caigut un 28% durant el mateix període, amb uns costos de producció a l'alça; tot plegat produeix una situació especialment greu en les zones d'oliverar tradicional.

Està clar que tan sols d'imaginar el que suposaria a nivell de territori català una reestructuració, a semblança de les més modernes que hi ha en algunes zones del món, ja és un desgavell que ho fa inviable. És aquest el motiu pel qual la Unió de Pagesos és manté en els arguments que hem anant defensant en aquestes tres últimes campanyes: controls de qualitat i persecució del frau al consumidor, denúncia de pràctiques anticompetitives com la presumpta venda a pèrdues i possible col·lusió d'interessos entre la gran distribució arran de la seva posició de domini que té en el mercat. El conjunt de totes aquestes accions situen els preus en origen molt lluny de la rendibilitat desitjable; és per això que som reiteratius, i és per això que demanem amb contundència que els governs actuïn amb celeritat sobre totes aquestes qüestions.

 

Miquel Blanch,
responsable nacional del sector de l'olivera d'Unió de Pagesos

 

Data de Publicació 23 Gener de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , sindicat agrari , Unió Pagesos "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.