Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 2 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

Moviments 'estratègics' a l'agricultura europea?

1 fotos

Fa una setmana es van adoptar dos acords molt importants per al futur del sector agrari català i europeu: el vist-i-plau a l'informe DESS per part del Parlament Europeu a Brussel·les i el document subscrit pels ministres d'Agricultura del G-20 que vol dotar de més transparència els mercats, reduir la volatilitat dels preus i evitar futures crisis alimentàries. Des de JARC pensem que amb l'acord subscrit avui a Brussel·les es posa de manifest l'interès del Parlament Europeu per tenir una PAC forta i útil que permeti subministrar aliments segurs i de qualitat a preus assequibles a la població, però garantint la viabilitat de l'economia agrària.

A JARC sempre hem defensat que cal apostar per les produccions de qualitat i per donar ajuts a aquells que realment produeixen, enlloc de fer-ho en base a uns rendiments històrics pactats en un moment concret (majoritàriament 2000-2002) que han fet que moltes explotacions viables avui no tinguin accés a aquests ajuts "perquè en aquell moment no sortien a la foto".

L'informe DESS posa de manifest que cal tenir en compte les dificultats de l'escenari actual i fa referència a la necessitat de donar importància a les mesures de mercat que s'havien desmantellat en els darrers anys. La recuperació dels preus d'intervenció - que s'han d'adaptar a la realitat actual del sector- i les mesures de suport a l'exportació han estat sempre línies que han beneficiat l'economia productiva agrària i per això des de JARC-COAG s'ha demanat reiteradament la seva recuperació. En són exemples, les protestes dels mesos d'abril i maig per aconseguir obrir l'emmagatzematge privat d'oli i evitar així una crisi de preus que només pot provocar un progressiu abandonament del camp.

El document aprovat a Brussel·les recalca també que en aquests moments hi ha ramaders que no tenen superfície agrícola i per tant no poden rebre ajuts directes i per tant recomana buscar eines per solucionar aquest problema. Des de JARC considerem que les interrelacions al sector agrícola i ramader són molt fortes i per tant, no es pot lligar els ajuts a la disponibilitat de superfície agrícola. Un exemple en són les explotacions de vedells en intensiu que al comprar els vedells de les vaques alletants, en realitat el que fan es col·laborar amb les explotacions extensives de muntanya i, per tant, garantir la seva continuïtat i viabilitat encara que es trobin en zones deprimides.

D'altra banda, i pel que fa als acords del G-20 en matèria agrària, des de JARC volem recalcar que les propostes del Pla d'Acció coincideixen de ple en el que hem estat demanant durant aquests darrers anys : millorar la informació i la transparència dels mercats, garantir la coordinació en política internacional per evitar les crisis alimentàries i reduir els efectes de la volatilitat en els preus més vulnerables així com regular els mercats financers agrícoles.

Alhora, i pel que fa a la millora de la productivitat per tal de poder fer front a l'alimentació de 9.000 milions de persones el 2050, a JARC pensem que cal impulsar la innovació tecnològica, la modernització de les explotacions i garantir la seva viabilitat econòmica, ja que només d'aquesta manera aconseguirem que els joves s'interessin pel sector i en potenciïn la seva continuïtat, garantint l'autosuficiència en la producció d'aliments de qualitat i amb les garanties de qualitat alimentària. Per això hem denunciat reiteradament l'impacte que els mercats de futurs han tingut sobre el sector, ja que ha estat un refugi per als capitals especuladors que han provocat el tancament de moltes explotacions ramaderes per l'encariment de la matèria primera i una notable reducció de la cabana. Tot i que és cert que han implicat un encariment dels cereals, cal puntualitzar que en moments de collita - quan els productors se'n podien beneficiar més- aquests preus han caigut considerablement.

Finalment i pel que fa a la seguretat alimentària, des de JARC volem recalcar que la producció està treballant de manera eficient per a garantir la traçabilitat i l'arribada de productes saludables als consumidors, ja que les normatives a les que estan sotmeses les diverses produccions són dures i exigents. Per això des de l'organització sempre hem reclamat que aquestes exigències siguin les mateixes a les que hagin de donar resposta els productes procedents de mercats tercers. Per això, veiem amb cert recel el caràcter "voluntari" de la posada en marxa del AMIS, ja que això li resta efectivitat.

De fet que el G-20 hagi incorporat l'agricultura a la seva agenda, es pot considerar com un gran pas endavant i per tant serà necessari que aquest segueixi essent ferm per garantir una agricultura i ramaderia viables i sostenibles. Tant de bo això es concreti en fets i no es quedi només en paraules. El sector necessita respostes i cada vegada són més urgents.

 

Josep Maria Jové
President de JARC

 

 

Data de Publicació 03 Juliol de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , internacional , JARC , sindicat agrari "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.