Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 10 + 9 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

El lleure, el convidat de pedra de l'ensenyament

Reflexions d'una monitora

  • Esther Bernaus
1 fotos

El curs 2010-2011 és a punt d'arribar a la seva fi i, durant aquest darrers mesos els mitjans de comunicació ens han saturat de notícies sobre la famosíssima setmana blanca que ens va deixar com a regal de comiat l'honorable conseller Maragall.

S'ha parlat dels problemes de les famílies per conciliar la seva vida laboral amb aquestes noves vacances escolars aparegudes per sorpresa. Aquesta setmana blanca es va plantejar com una setmana festiva i les AMPA han hagut d'organitzar activitats per a l'alumnat, finançades, evidentment, pels pares i mares, després de la retallada de la consellera Rigau als ajuts previstos per poder fer aquestes activitats.

Hem sentit a parlar també del fracàs de les esmentades activitats, ja que segons dades estadístiques el 80% de les famílies van assumir la cura de la canalla, a causa d'aquesta crisi flagrant que està afectant tots els sectors. Per tant, la famosíssima setmana blanca, la podríem també anomenar setmana dels avis o dels permisos de dies personals de les famílies.

També hem llegit com les estacions d'esquí es fregaven les mans en veure com la seva ocupació hotelera augmentava un 20% en unes dates que mai havien estat festives i manifestaven la necessitat que aquesta setmana es mantingués vigent els propers cursos. La pela és la pela!

Hem vist, la notícia des de totes les perspectives possibles: pares, mares, mestres, professorat, personal laboral, hotelers, etc, però de qui ningú no ha parlat ni pensat és dels milers de treballadors i treballadores, els del sector del lleure educatiu i sociocultural, que gràcies a aquesta setmana han vist com els seus sous es reduïen pràcticament un 25%, aquests treballadors i treballadores de qui ningú mai no parla: monitors i monitores, cuiners i cuineres, formen part de l'equip humà dels centres educatius, igual que el personal docent i els educadors i educadores, i tenen cura dels hàbits dels nostres fills i filles, de l'educació per a la salut, de l'educació en valors, de la nutrició i de tots aquells àmbits que pertanyen a l'educació no formal, que són consubstancials a la mateixa persona i que formaran part dels seus valors i formació durant tota la seva vida.

Quan parlem de monitors i monitores, parlem d'un sector amb una precarietat laboral extraordinària i que ha estat tractat tant per les famílies com per l'administració com a professionals de segona categoria. De fet, és la mateixa administració, mitjançant els concursos dels menjadors escolars, qui permet que un personal que fa tasques educatives, estigui inclòs en el conveni d'hoteleria, que evidentment ofereix uns sous molt més baixos als seus treballadors i treballadores, i que afavoreix que les empreses que concursen siguin molt més competitives, sense tenir en compte la pèrdua que això significa per als treballadors i treballadores, tant econòmica com de possibilitats de formació en el seu sector.

Algú s'ha plantejat mai què passaria si tots els monitors, monitores, cuiners, cuineres, personal de neteja, etc. de totes les escoles de Catalunya, deixessin de treballar encara que només fos un sol dia? Em penso que no ens ho hem plantejat ni nosaltres mateixos, potser si hi penséssim més sovint, ens adonaríem que som més importants i que tenim més força de la que ens pensem. Mentre que no ho tinguem clar, mentre que no creguem en nosaltres, és evident que ningú no ho farà per nosaltres i ningú no ens prendrà seriosament, només cal veure que les previsions per al curs vinent són les mateixes que per a l'actual, és veritat, no hi haurà setmana blanca, però segons la consellera Rigau, i amb lletra petita, els mestres i les mestres i el professorat del nostre país continuaran gaudint dels mateixos dies festius que enguany, per tant en lloc de descomptar-nos el que representa aquesta setmana de cop, ho faran a poc a poc, en petites dosis.

Tot el que he exposat fins aquí no és només una crida a la reflexió que haurien de fer l'administració, els equips directius de les escoles i instituts de Catalunya, les mares i pares de les AMPA, etc., sinó també als treballadors i treballadores del sector del lleure educatiu i sociocultural. Cal que entre tots i totes prenguem consciència de les nostres limitacions, però també de la nostra força i de la nostra importància en l'engranatge diari del funcionament escolar. Cal que fem aquesta reflexió conjuntament, perquè, si més no i d'aquí en endavant, no hi hagi més setmanes en blanc.

 

Esther Bernaus Bonastre
Responsable del Lleure Educatiu de la Federació d'Ensenyament de CCOO de les Terres de Lleida

Data de Publicació 13 Juny de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " Educació , Generalitat , sindicat agrari , sindicats de treballadors "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.