Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 9 + 1 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Digues la teva!

Enrere

Les cooperatives són dels pagesos

1 fotos

Recentment, Unió de Pagesos hem denunciat novament els abusos d'algunes cadenes de la gran distribució que venen l'oli d'oliva com a producte reclam, d'oferta, i que es proveeixen de determinades macrocooperatives andaluses i envasadores que es desfan dels seus estocs a preus enfonsats. El problema del sector de l'oli d'oliva és de preus; uns preus que estan ensorrats per culpa de l'oligopoli de la distribució i de l'abús de posició de domini que comporta. De retruc, algunes grans cooperatives i altres grups que concentren un gran volum de producció, davant de l'abús de posició dominant de la distribució, acaben cedint i venent a preus ruïnosos.

Davant d'aquesta crítica, el vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joan Segura ens responia recentment que "les cooperatives són els pagesos". No entenc la susceptibilitat del vicepresident de la FCAC, ni per què es posa a la defensiva quan critiquem la política de vendes d'alguna macrocooperativa andalusa. Tanmateix, vull dir-li que els pagesos i pageses esperen alguna cosa més dels gerents de les cooperatives que el de col·locar a qualsevol preu oli en el mercat ja que en realitat "les cooperatives són dels pagesos".

Des de començaments de 2009, Unió de Pagesos vam iniciar una tasca de denúncia dels abusos de la gran distribució. Tres anys després, la Confederació de Cooperatives Agràries d'Espanya (CCAE) s'ha implicat lleument, de moment es limita a reunir-se amb les administracions. Jo encoratjaria a la Confederació a fer un pas més i afegir-se a la tasca de denúncia.

També el 2009 es va aixecar a la Unió Europea la prohibició de fer barreges d'olis d'oliva i olis de llavors. En aquell moment, Unió de Pagesos vam denunciar públicament que això no era necessari i que no portaria res bo per al sector de l'oli d'oliva català. Curiosament, la cooperativa andalusa Hojiblanca es va associar per aquelles dates amb una empresa dedicada a l'extracció d'olis de llavor. Per la seva banda, el grup Borges ja feia anys que anava al darrere de poder fer-ho i fins i tot havia tret una marca al mercat, Borgefrit, que va haver de retirar. Segurament, alguna gran envasadora més també ho tenia tot preparat per començar amb les barreges. ¿Per què aquests fets van passar de puntetes per a la FCAC i la CCAE?

Així mateix, em pregunto per què des de la FCAC, amb l'espanyola CCAE, demanen insistentment l'emmagatzematge privat, quan saben que els preus ja no responen de forma normal a l'oferta i la demanda, sinó que amb tota probabilitat responen a la col·lusió tàcita de preus imposada per la gran distribució. A més, els requisits per accedir a l'ajut d'emmagatzematge privat el fan inabastable per a la gran majoria de les cooperatives catalanes. En definitiva, només vull recordar-li al vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i estret col·laborador de la Confederació de Cooperatives d'Agràries d'Espanya (CCAE), que es deu a les cooperatives catalanes i que bona part de les mesures a les que donen suport a nivell estatal van contra els interessos de la pagesia catalana.

Finalment, recomanaria a tothom, que estigui interessat a conèixer algunes situacions que s'estan donant al sector que llegeixi el número 100 del butlletí electrònic de la Asociación Española de Municipios del Olivo i on el tècnic en economia agrària de la Unió Europea, Tomàs García-Azcárate, ironitza sobre el present com si es tractés d'un futur hipotètic on determinades macrocooperatives andaluses poden acabar amb el sector si continuen rebentant preus per a desfer-se d'estocs.

 

 

Josep Carles Vicente
Responsable de sectors vegetals de la Unió de Pagesos de Catalunya

Data de Publicació 24 Maig de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , sindicat agrari , Unió Pagesos "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.